Week van de Geschiedenis 2011

Week van de Geschiedenis 2011
Samen met lokale culturele organisaties als historische verenigingen, theatergezelschappen, fotoclubs, bibliotheken en met medewerking van veerpontbazen, het Utrechts Landschap, lokale ondernemers en twee waterschappen realiseerde ik een week lang diverse activiteiten. Bekijk de programmakrant.

Van Waterweg tot Wetlands
Tentoonstelling met 100 foto’s van 4 fotoclubs uit Rhenen, Wijk bij Duursted en Vianen. De foto’s werden voorzien van teksten en historische beelden van de historische verenigingen uit deze plaatsen. Overkoepelend thema was de verandering van het rivierengebied bij deze plaatsen van industrie naar natuur- en recreatiegebied. De tentoonstelling kreeg in 2011 een reprise in het provinciehuis van de provincie Utrecht.
Concept, productie en realisatie door Martine Spanjers in samenwerking met André van Zwieten.

Veerpraat
Vijf pontjes over Nederrijn en Lek vormde het decor en de inspiratiebron voor theatergroepen, dansgroepen en een dichter. Op een zaterdag verrasten zij de gebruikers van de pontjes met bijzondere optredens.
Concept door Martine Spanjers, realisatie en productie door lokale theatermakers.

Workshop Schrijven
In de workshop schrijven maakten amateurschrijvers hun eigen verhalen over de rivier. De workshops vonden plaats in de lokale bibliotheken en sloten aan bij de Week van het Schrijven in september 2010.

 

 

Recente berichten

Lucia Nimcova

Lucia Nimcova (beeldend kunstenaar)
advies en vertalen met betrekking tot subsidieaanvraag projectsubsidie Fonds BKVBLucia

Nimcova leerde ik kennen tijdens mijn werk bij Museum De Paviljoens. Lucia, geboren in Humenné (Slowakije) presenteerde daar een serie van portretten van vrouwen in verschillende leeftijdsgroepen in diverse landen in Centraal- en Oost-Europa onder de titel Instant Woman.


Voor Lucia zijn de kleine, alledaagse levens van mensen en hun verlangens of dromen telkens opnieuw een bron van inspiratie. Op ontroerende en soms ook confronterende wijze legt ze het leven van hen die in de marge verkeren vast.

Voor Lucia deed ik een aantal vertaalopdrachten in het kader van projectsubsidies die zij indiende bij Fonds BKVB. Tijdens deze samenwerking voerde ik diverse gesprekken met Lucia over de betekenis van de (Engelse) woorden die zij gebruikte in plaats van een directe vertaling te maken. Zo kon ik haar gedachten en ideeën het beste vertalen naar een bruikbare Nederlandse tekst. Door deze manier van werken ontstond er tevens een aangescherpt concept waar Lucia ook zelf mee verder kon.

Lucia’s werk is te zien op www.luco.sk.

  1. Utrecht voor cultuur Reacties uitgeschakeld voor Utrecht voor cultuur