Jacobien de Boer / Gertrud Leistikov

Jacobien de Boer werkte al enige tijd aan een biografie van de danseres Gertrud Leistikow (1885-1945) toen ik haar voor het eerst ontmoette. Gertrud Leistikow liet Nederland echt kennismaken met de moderne dans. Bovendien is zij een van de grondleggers van het dansonderwijs in Nederland. Leistikow woonde een groot deel van haar leven in Laren. Zij was een graag geziene gast en bekend gastvrouw in dit kunstenaarsdorp. Leistikow inspireerde ondermeer Jan Sluijters en Hildo Krop.

Samen met Jacobien de Boer werkte ik aan een inventarisatie van al het verzamelde beeldmateriaal en mogelijke objecten voor een tentoonstelling. Door samen het materiaal te bekijken en hier rubriceringen in aan te brengen ontstond een goed overzicht van het bij elkaar gebrachte materiaal.

De samenwerking inspireerde Jacobien tot het geven van lezingen over haar project en het verder uitbreiden van haar onderzoek. In 2015 promoveerde Jacobien op het werk van Leistikov, in 2014 was een veel geprezen tentoonstelling van het werk van Leistikov te zien in Museum Kranenburgh in Bergen en publiceerde Jacobien de biografie van Leistikov “Dans voluit: dat is leven(1885-1948).