Jaar van de Buitenplaatsen 2012 – Liefde op het Lusthof

Op 8 buitenplaatsen in de provincie werden in de maand september op diverse weekenddagen in totaal 8 theatervoorstellingen van lokale theatergroepen gepresenteerd. Deze korte voorstellingen werden verbonden door het thema huwelijksdiner.

Wat vooraf ging: 1 – Workshop Historisch Groen: huwelijksdiner
Als cultuurscout ontwikkelde ik in opdracht van Landschap Erfgoed Utrecht een workshop voor een bijeenkomst van historische verenigingen en lokale comités van de Open Monumentendagen. Inzet was om thema’s en activiteiten te bedenken waarbij het thema van Open Monumentendag 2012 (Historisch Groen) en het Jaar van de Historische Buitenplaats gekoppeld werden. Vanuit deze workshop ontstond het thema huwelijksdiner.

Wat vooraf ging 2 – Betrekken van theatergroepen
Met dit thema in het achterhoofd benaderde ik samen met Jolanda Kamphuis diverse theatergroepen, comités OMD en eigenaren van buitenplaatsen. Zo ontstonden 8 unieke voorstellingen op 8 buitenplaatsen.De theatergroepen ontwikkelden naar eigen inzicht een voorstelling. Door inzet van een professionele regisseur of professionele muzikanten werden de voorstellingen naar een hoger niveau getild.

Resultaat: de voorstellingen
Zes voorstellingen vonden plaats tijdens het weekend van Open Monumentendag 2012. De meeste buitenplaatsen waren speciaal voor dit weekend open gesteld. Door inzet van de theatergroepen werd een bijzondere dimensie aan de beleving van de buitenplaats toegevoegd. Het publiek was dan ook erg enthousiast.
Betrokken buitenplaatsen en theatergroep waren:
– Remmerstein (Rhenen), theatergroep De Hucht
– Geerestein (Woudenberg), theatergroep Chapeau
– Park Voorn (De Meern), theatergroep Brood en spelen
– Slot Zuylen (Maarssen), theatergroep Voetlicht
– Boom en Bosch (Breukelen), theatergroep Maarssen ’32
– Doornburgh (Maarssen), theatergroep TroupA’dour
Een voorstelling vond plaats tijdens de Nacht van de Buitenplaats. Deze nacht werd georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht en was een groot succes.
Betrokken buitenplaats en theatergroep waren:
– Blikkenburg (Zeist), theatergroep Zonder HeldenEen voorstelling vond plaats tijdens de Landgoeddag. Deze landgoeddag werd georganiseerd door het Utrechts Landschap en werd door een groot en divers publiek bezocht.
Betrokken buitenplaats en theatergroep waren:
– Stoutenburg (Leusden), Theater op Tilt

Met dank aan
Het project kwam tot stand in nauwe samenwerking met Jolanda Kamphuis, theaterconsulent bij ZIMIHC en werd gefinancierd door de provincie Utrecht, programma cultuurparticipatie. Ik ontwikkelde het project vanuit mijn opdracht als cultuurscout. Ik ben veel dank verschuldigd aan de provincie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, theatermakers, hun gezelschap en de diverse eigenaars van de buitenplaatsen die wilden meewerken.

foto 1 – Maarssen ’32 speelt Slakken zonder Zout op Boom en Bosch
(foto Petra van Dijk, VAR Nieuwsblad)
foto 2 – De Hucht speelt De Dag voor de grote Dag op Remmerstein
(foto Monique Hofstad)
foto 3 – Brood en Spelen speelt Intact op Park Voorn (regie Claire Paulach, foto Floris de Ridder)

foto 4 – Troup A’dour speelt Liefde op het Lusthof op Park Doornburgh (foto Troup A’dour)